Client | Carrefour |
Suprafață | Retail |
Amplasare | Galati (RO) |
Capacitate frigorifică | 255kW |
Agent frigorific | CO2 |
Technologie | CO2 Booster |
Instalație frigorifică | CO2-booster system with parallel compression |
Performanța planificării |
|
In data de 22 noiembrie 2013, în noul centru comercial „Shopping City Galaţi” s-a deschis hipermarketul Carrefour. Este primul hipermarket din Romania care foloseste instalaţie frigorifică CO2-Booster pentru consumatori cu temperaturi medii si joase. care defineşte noi etaloane în domeniul eficienţei energiei. Acum este realistă o creştere a eficienţei energetic cu 30% şi o reducere a emisiilor de CO2 cu 70% faţă de sistemele de răcire folosind agenti frigorifici sintetici, existente în România.
Cele mai mari provocări la implementarea în România a tehnologiei transcritice CO2 au fost reprezentate de clima continentală, transferul de know-how şi asigurarea componentelor CO2 specifice tehnicii frigului, dar se poate vorbi inca de pe acum, despre o poveste de succes durabilă.
Reprezentând în momentul actual cea mai sustenabilă şi eficientă soluţie din punct de vedere energetic în domeniile de aplicaţii comercial şi industrial, instalaţiile frigorifice „full” CO2 îşi găsesc dupa un deceniu, redescoperirea binemeritată. Tări cum ar fi Danemarca, ţările scandinave sau Elveţia, determinate de legislaţia stricta sau majorarea impozitarii agenţilor frigorifici, considera instalaţiile frigorifice „full” CO2 drept tehnologia cea mai avansata. Totusi alte tari au fost mai lente in acest domeniu. Aceasta din diferite motive, începand cu costurile de utilizare în ţările amplasate în zone climatice calde. Este de înţeles că există o mulţime de sceptici care trebuie convinşi că o tehnologie aproape uitată şi în acelaşi timp nouă îşi găseşte utilizarea din nou la scară largă. Prin forţa inovativă şi munca de dezvoltare a unui grup mic de ingineri, s-a reuşit, prin utilizarea tehnologiilor avansate şi realizarea de sinergii între eficienţa energetică şi viabilitatea financiară, informarea corecta si convingerea operatorilor pentru ca in final să fie înlăturat scepticismul branşei de specialitate. Carrefour Europa nu numai că a utilizat acest enorm potenţial încă neatins pentru a reduce costurile de exploatare şi în acelaşi timp de a diminua substanţial „CO2 footprint”, dar a şi recunoscut faptul că pentru ciclul complet de viaţă funcţională al unei instalaţii frigorifice costurile pot fi reduse semnificativ. Din acest motiv Carrefour Europa a decis sa introduca sistemele de refrigerare cu CO2 in toate hipermarketurile sale.
Diferenţe mari de temperatură între -20°C pe timpul iernii şi +40°C pe timpul verii descriu clima Galaţiului, care este aşezat pe malul Dunării cu puţin înainte de vărsarea acesteia în Marea Neagră, aproape de graniţa moldoveană. Pentru a stăpâni acest ecart a fost utilizată compresia paralelă în combinaţie cu un subrăcitor răcit cu aer, pentru acesta fiind de asemenea utilizat agent frigorific natural - propan. A fost instalată şi o unitate de comandă booster cu un sistem de control a compresiei paralele care simplifică semnificativ complexitatea reglării şi prin aceasta creşte eficienţa energetică şi reduce costurile de investiţie şi exploatare.
Prin integrarea subrăcitorului CO2 poate fi redusă temperatura de ieşire din răcitorul de gaz la +26°C pe tot timpul anului şi prin tehnologia de compresie paralelă, “flash gas” poate fi aspirat direct din colectorul de agent frigorific la o temperatură mai mare cu 9K faţă de temperatura de vaporizare a circuitul plus. Prin conceptul de creştere a eficienţei, care are în vedere, de asemenea, aspectul siguranţei în exploatare şi a economiei de energie, este generată o economia de energie de 30% la o putere frigorifică de 265 kW pentru medie si joasa temperatură şi rezultă anual o economie de energie electrică de 100.000 kWh.
Dacă privim reducerea a 3,6 milioane de kilograme de emisii CO2 într-o perioadă de timp de 15 ani, aceasta corespunde eliminării gazelor de ardere a 1.800 de autovehicule de clasă mijlocie.
Căldura de evacuare, care până acum a fost utilizată în România doar sporadic şi în rest evacuată în atmosferă, în Galaţi va fi utilizată 100%, pentru încălzirea în medie a 4000 litri apă caldă menajeră pe zi cat şi pentru încălzirea spaţiilor de depozitare, sociale şi de birouri a complexului Carrefour. Ca urmare, se reduce folosirea combustibililor fosili precum şi emisiile de CO2 dăunătoare mediului, acestea nefiind încă luate în considerare la comparaţia instalattilor frigorifice şi nici reducerea emisiei de CO2 cu 3,6 milioane kilograme generate in urma recuperării de caldură.
Potenţialul şi beneficiile instalaţiilor frigorifice “full” CO2 au trezit între timp interesul întregii industrii frigorifice şi nici un alt domeniu nu a fost martorul şi nu a abordat cu nici un alt agent frigorific, un număr atat de ridicat de inovaţii şi dezvoltări. Acestea aduc cu ele avantaje diferite, dar în principal sustenabile pentru cei ce exploatează instalaţia, producători şi constructori ai instalaţiilor; costurile se reduc continuu datorită înaltului grad de asimilare industrială a execuţiei, proceselor standardizate şi depozitării scăzute, ca să denumim doar câteva. Din acest motiv singura decizie corectă este trecerea la tehnologia „full” CO2; în mod continuu se va reduce emisia de CO2 si va creşte viteza de amortizare a costurilor de investiţii eventual mai mari, iar pentru cel ce exploatează instalaţia se vor genera costuri de funcţionare mai scăzute.
Frigo-Consulting in Zusammenarbeit mit